"ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ" Διαμάντια. Χωρίς αμφιβολία ενα όμορφο δημιούργιμα της φύσης. Η μεγάλη πίεση και οι υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν κάτω απο το φλοιό της γής μετατρέπουν αργά αργά τον απλό άνθρακα σε σκληρούς ημιδιαφανείς κρυστάλλους. Δυστυχώς δυσεύρετοι. Μερικές απο τις μεγαλύτερες τρύπες εξαγωγής διαμαντιών που υπάρχουν στην γη, είναι στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική και στη Σιβηρία. Για να βρεθούν λίγα διαμάντια που να ζυγίζουν γύρω στα 6 γραμμάρια, πρέπει να εκσκαφούν και να κοσκινιστούν 100 τόνοι χώμα. Ακόμα και όταν ανακαλυφτεί ένα διαμάντι χρειάζεται πολύ δουλειά για να καταφέρει ο τεχνίτης να σμιλεύσει και να αναδίξει την ομορφιά του. Ποιό είναι το μυστικό που κάνει ενα διαμάντι ελκυστικό, και τι κρύβεται πίσω απο την διμιουργία του; Οταν τα δεις ακατέργαστα, δεν φαίνονται και τόσο εντυπωσιακά. Μοιάζουν περισσότερο με μια χούφτα κομμάτια γιαλί. Μια πιο κοντινή ματιά αποκαλύπτει την εσωτερική ομορφιά τους. Θέλει μεγάλη προσοχή στην κοπή του γιατί μπορεί να θρυμματιστεί και αυτό δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο. Επίσης εκείνος που θα το κόψει πρέπει να προσέξει να κόψει τις έδρες με τέτοιο τρόπο ωστε το φώς να παγιδεύται μέσα στο πετράδι. Το σχήμα που θα κοπεί χρειάζεται να μελετηθεί πολύ, μερικές φορές αν το διαμάντι είναι μεγάλο μπορεί να χρειαστεί και ένα μήνα παρατήρησης και μελέτης. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την αξία του είναι 4: η κοπή, τα καράτια, το χρώμα και η καθαρότητα του. Το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι να χωριστούν τα διαμάντια ανάλογα με το χρώμα τους. Τα λευκότερα είναι πιο πολύτιμα. Ομως υπάρχουν και αλλα που είναι ακόμα πολυτιμότερα και φυσικά πιο σπάνια: είναι το ροζ,το γαλάζιο και το κόκκινο. Και κάτι τελευταίο, ένας σημαντικός λόγος για την υψηλή τιμή των διαμαντιών είναι οτι το εμποριό τους ελέγχεται απο ενα μονοπώλιο, τον Κεντρικό Οργανισμό Πωλήσεων.